ไม้ขีดไฟทำมาจากอะไร!

ไม้ขีดไฟทำมาจากอะไร!
ไม้ขีดไฟทำมาจากอะไร!

เคยสงสัยกันไหมค่ะว่าไม้ขีดไฟที่เราเห็นกันตามท้องตลาดทั่วไปทำมาจากอะไรวันนี้เราจะมาไขความลับไปพร้อมๆกัน เริ่มจากการนำไม้มาทำให้เป็นก้านเล็กๆ และนำไปจุ่มลงในพาราฟิน เพื่อเป็นการทำให้ไฟนั้นลุกติดได้ดียิ่งขึ้น และจุ่มอีกด้านในส่วนที่เป็นกำมะถัน เพื่อทำให้เกิดเปลวไฟ และ โพแทสเซียม คอเรท เพื่อทำให้เกิดอ็อกซิเจน และส่วนข้างกล่องที่ใช้จุดไม้ขีดที่เราเห็นจะชาบด้ายฟอสฟอรัสแดง

จะเห็นได้ว่าเมื่อเรานำหัวไม้ขีดไปถูๆ ฟอสฟอรัสแดงจะทำปฎิกิริยากับอ็อกซิเจน จึงทำให้เกิดความร้อนและเปลวไฟขึ้น จึงทำให้ไม้ขีดไฟติดนั่นเองละคะ ใครจะไปรู้ว่าไม้ขีดเล็กๆนั้นไม่ได้ทำออกมาได้ง่ายๆอย่างที่คิดเนื่องจากมีหลายวิธีหลายขั้นตอนในการผลิต แต่ในปัจจุบันนนิยมใช้ไฟแช็กกันแล้วค่ะเพราะรวดเร็วทันใจกว่า การจุดไม้ขีดที่เดี๋ยวติดเดี๋ยวไม่ติด ถ้าเป็นความคิดส่วนตัวไม้ขีดไฟเป็นสิ่งที่มีมานานมากแล้ว ก็ยังอยากให้ใช้กันต่อไปนะคะ

Have you ever wondered what the matches we see on the market in general are made of? Today we’ll be solving the secret together. Starting from making a small stick of wood And dipped in paraffin In order to make that fire even better And dip the other side in the sulfur To cause flame and potassium chlorate to cause oxygen And the side of the box with the match points that we see is red phosphorus thread.

You can see that when we rub the match head. Red phosphorus reacts with oxygen. Thus causing heat and flames to rise Therefore making the match stick there anyway Who knew that little matches were not as easy to make as they thought, as there were many methods and steps in their manufacture. But nowadays, it is popular to use a lighter because it is faster than Igniting matches that will not be stuck If this is your personal opinion, the match is something that has been around for a long time. I’d still like to keep using them.

ไม้ขีดไฟทำมาจากอะไร!

สนับสนุนโดย macau8889

แนะนำติชมได้ที่ : evolvewithmike.com

Recommended Articles